Centrale verwarming| wat kost een centrale verwarming bereken het met onze unieke tool!

Centrale verwarming

Een verwarming is in principe onmisbaar. Het zorgt ervoor dat je er thuis warm bij kunt zitten. Er zijn verschillende manieren om een huis te verwarmen. De centrale verwarming is de meest voorkomende manier. Het is tevens de voordeligste manier om je huis te verwarmen. Het huis verwarmen door middel van een haard of gaskachel komt steeds minder voor. Hoe werkt een centrale verwarming eigenlijk? Wat zijn de voordelen?

Hoe werkt een centrale verwarming?

De benaming zegt het al, de warmte wordt centraal opgewekt in plaats van door aparte warmtebronnen. De cv-ketel is eigenlijk het hart van de hele verwarmingsinstallatie. Hierin wordt water verwarmd door middel van het verbranden van aardgas. Het opgewarmde water stroomt door de leidingen en vervolgens naar de radiotoren. Je huis wordt verwarmd. Als het water is afgekoeld, stroomt het terug naar de cv-ketel. Het water wordt hier opnieuw opgewarmd. In de meeste huizen is al een centrale verwarming aangelegd. Voor onderhoud of het plaatsen van een volledige centrale verwarming in een nieuw huis, kun je het beste een speciaal bedrijf inschakelen.

Onderdelen centrale verwarming

Een centrale verwarming (cv) heeft drie hele belangrijke onderdelen. Dit is de cv-ketel, de thermostaat en de radiatoren. De cv-ketel is al eerder besproken, deze verwarmd het water dat door de leidingen naar de radiatoren loopt. Een radiator, ook wel verwarming genoemd, betekent letterlijk uitstralen. Dit is wat het systeem tevens letterlijk doet. De radiator heeft een groter oppervlak, waardoor de ruimte snel op een gewenste temperatuur wordt gebracht. De temperatuur kun je regelen aan de hand van de thermostaat. Deze hangt meestal in de woonkamer.

Voordelen

De cv is de goedkoopste manier om het huis volledig te verwarmen. De temperatuur is gemakkelijk te bepalen aan de hand van de thermostaat. Als je een kamertemperatuur van 21 graden wilt, kun je dit zo instellen. Het is mogelijk om de klokthermostaat in te stellen, zodat je een warm huis hebt als je thuiskomt. In een andere kamer kun je aan de radiatorknop draaien om in te stellen of deze wel of niet warm wordt. Je hebt volledig de controle over de warmte in alle ruimtes. Daarnaast kun je profiteren van een hoger rendement van de waarde van je huis.